Κλασσικός Χορός

Το Κλασικό Μπαλέτο είναι η υψιλότερη μορφή χορευτικής τέχνης και ένα από τα πιο όμορφα είδη χορού και αποτελεί τη βάση όλων των ειδών του χορού. Είναι μια τέχνη που εμπεριέχει την ομορφιά, τη δημιουργία, την εκφραστικότητα και τη δραματικότητα.
Η μέθοδος διδασκαλίας του μπαλέτου περιλαμβάνει ασκήσεις που βελτιώνουν τη στάση του σώματος και το συντονισμό των μελών του, καθώς και την αίσθηση του ρυθμού και τη μνήμη. Οι μαθητές διδάσκονται μια ποικιλία βημάτων και κινήσεων που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική έκφραση, τη χάρη και την ικανότητα ερμηνείας μπροστά σε άλλους.
Ως αεροβική άσκηση, το μπαλέτο συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση και ενδυναμώνει τους μύες της πλάτης και τους κοιλιακούς μύες, χτίζοντας δυνατά, ευλύγιστα και σμιλεμένα κορμιά με τονωμένους μύες, χωρίς να προσθέτει όγκο, και αποτελεί ιδανική άσκηση για παιδιά που έχουν πλατυποδία, προβλήματα σκολίωσης, κύφωσης ή λόρδωσης. Οι χορευτές μαθαίνουν να σέβονται το σώμα τους και το μυαλό τους με υγιή τρόπο, και διοχετεύουν την ενέργειά τους εποικοδομητικά.
Το μπαλέτο ενισχύει τη μουσική καλλιέργεια των μαθητών και ενθαρρύνει την εκτίμηση και την αγάπη για την κλασσική μουσική. Όσοι ασχολούνται μ’ αυτό αποκτούν γνώσεις για τις ρίζες και την ιστορία του, και σεβασμό στα σπουδαία μπαλέτα και στους διάσημους χορευτές.
Στη σχολή «Χοροακτίς» διδάσκεται το ρώσικο σύστημα «VAGANOVA».  Η σχολή «Χοροακτίς» παρέχει πιστοποιημένα διπλώματα VAGANONA.

Προσχολική Ηλικία (Pre-Ballet)

Το Πρόγραμμα Προσχολικής Ηλικίας  (Pre-Ballet) εισάγει τα παιδιά στην τέχνη του χορού με την προώθηση της εξερεύνησης, της δημιουργικότητας και της έκφρασης μέσα από την κίνηση. Αυτό το πρόγραμμα σπουδών υποστηρίζει την ανάπτυξη και βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων και συντονισμού, την προσοχή και τις ακουστικές ικανότητες, καθώς παρέχει τη βάση για τη συνεχιζόμενη μελέτη του μπαλέτου. Τα μαθήματα προετοιμάζουν τα παιδιά για τις επόμενες τάξεις του μπαλέτου μέσα από μια διασκεδαστική μέθοδο διδασκαλίας.

Μέσω του μαθήματος το παιδί:
-Ξεκινά να γνωρίζει τον πανέμορφο κόσμο του μπαλέτου.
-Αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.
-Εξελίσσει τη μουσικότητά του και αντιλαμβάνεται το χώρο και το σώμα του.
-Μαθαίνει να κινείται με έλεγχο, συντονισμό, αυτοπεποίθηση.
-Μαθαίνει να χρησιμοποιεί το σώμα του ως μέσο επικοινωνίας και εκφράζει μέσα από το χορό τα συναισθήματά του.

Barre à Terre

Το Barre à Terre προήλθε από την ανάγκη των τραυματισμένων χορευτών του μπαλέτου να συνεχίσουν την εξάσκηση χωρίς την μπάρα, βασισμένο στην μέθοδο που ανέπτυξε ο χορευτής κλασικού χορού Boris Kniaseff.
Πρόκειται για μια σειρά ασκήσεων της μπάρας του κλασικού μπαλέτου που γίνονται στο πάτωμα, με την τεχνική του μπαλέτου και του εκφραστικού χορού. Χρησιμοποιώντας την αντίσταση του εδάφους για σωστή ευθυγράμμιση του σώματος και αυξημένη γκάμα κινήσεων, η παραλλαγή αυτή φάνηκε ευεργετική και σταδιακά βρήκε το δρόμο της ως αυτόνομο σύστημα εκγύμνασης που απευθύνεται σε όλους. Οι μύες μακραίνουν και δυναμώνουν, η αντοχή αυξάνεται, το σώμα αποκτά ευλυγισία, οι κινήσεις γίνονται πιο αρμονικές, αποκαθίστανται οι υπάρχοντες και προλαμβάνονται μελλοντικοί τραυματισμοί, μέσω ευχάριστης και ήπιας γυμναστικής για όλους, η οποία συνδυάζει την τεχνική του χορού με τη δημιουργική έκφραση του σώματος.
Τα οφέλη που προσφέρει είναι η βελτίωση της στάσης του σώματος και η ενδυνάμωση του κορμού και των ποδιών. Βασικό χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι ότι βοηθά στο συντονισμό και την ισορροπία του σώματος, «ξεσκουράζοντας» τις κλειδώσεις και χαρίζοντας ευελιξία, ευλυγισία και ευεξία, ενώ παράλληλα βελτιώνει άμεσα και αισθητά τις γραμμές του σώματος.
Το γαλλικό σύστημα barre à terre αποτελεί ίσως τη γνωστότερη εφαρμογή της μεθόδου παγκοσμίως.

Σύγχρονος Χορός

Η ιστορία του Σύγχρονου Χορού ξεκίνησε στην Αμερική στα τέλη του 1920 ως μία μορφή αντίδρασης στις αυστηρές δομές του μπαλέτου. Η γυναίκα που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου χορού θεωρείται από πολλούς ότι ήταν η Isadora Duncan. Η Duncan απέρριψε τους κανόνες που επέβαλλε το μπαλέτο στην τεχνική εκτέλεση των βημάτων, στην ενδυμασία και στο στήσιμο των χορευτών, θεωρώντας ότι έρχονταν σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση. Έχοντας αρκετούς υποστηρικτές, ίδρυσε την δική της σχολή χορού στην οποία δίδασκε η ίδια, ενθαρρύνοντας τους μαθητές της να χρησιμοποιούν το χορό ως μέσο έκφρασης και ελευθερίας.
Στη σχολή «Χοροακτίς» διδάσκονται  δύο συστήματα σύγχρονου χορού: Lester Horton και Jose Limon.

Η δομή του μαθήματος. 
Το μάθημα στηρίζεται στις βασικές αρχές του συστήματος Limon. Διδάσκεται η συγκεκριμένη τεχνική και δίνεται βάρος στη χορευτικότητα των κινήσεων. Το μάθημα περιλαμβάνει περπάτημα, τρέξιμο, αιωρήσεις των χεριών, περιφορές των άκρων, ασκήσεις εδάφους, κίνηση στο χώρο, σε όλα τα επίπεδα και κατευθύνσεις, άλματα και συνδυασμούς κινήσεων.
–Ζέσταμα: ασκήσεις στο πάτωμα (floor work), ζέσταμα μυών.
–Κυρίως μάθημα: κέντρο, κινήσεις στο χώρο, συνδυασμοί κινήσεων, άλματα, νέες χορευτικές φράσεις στη χορογραφία, ενδυνάμωση μυών, διαχείριση βαρύτητας, μεταφορά βάρους από ένα σημείο του σώματος σε άλλο, χρήση αναπνοής για μεταφορά ενέργειας. 
–Κλείσιμο: χορογραφία και αυτοσχεδιασμός.

Jazz

Η Jazz  ως χορευτικό είδος ξεκίνησε το 1800 ως ένα εντελώς διαφορετικό είδος από το χορό που γνωρίζουμε σήμερα. Οι ρίζες του βρίσκονται στο χορό με κλακέτες (tap dance) και στην αφροαμερικάνικη jazz μουσική.
Οι πρώτοι χορευτές εκτελούσαν περίπλοκες και γρήγορες κινήσεις με τα πόδια τους πάνω στους ρυθμούς της Jazz, φορώντας παπούτσια tap.
Από την Jazz (χορός) προέκυψαν και άλλοι χοροί όπως το Cakewalk, το Charleston, το Jitterbug, το Swing και το Lindy Hop, που είναι ζωηροί και ενεργητικοί χοροί.
Σήμερα, ο χορός Jazz έχει εξελιχθεί σε ένα είδος σύγχρονου, θεατρικού χορού. Επειδή έχει εξελιχθεί τεχνικά σε σχέση με την παλαιότερή του μορφή, απαιτεί γερές χορευτικές βάσεις από το μπαλέτο και χορεύεται συνήθως από επαγγελματίες σε θεατρικές σκηνές.
Η Jazz είναι ένας χορός γεμάτος ενέργεια και δυναμισμό που προβάλει το προσωπικό στυλ και την αυθεντικότητα του χορευτή. Κάθε χορευτής ερμηνεύει και εκτελεί τις κινήσεις και τα βήματα, με δικό του τρόπο. Ως χορός επιτρέπει τον αυτοσχεδιασμό και ενθαρρύνει την ελεύθερη ερμηνεία και την ιδιαίτερη εκτέλεση των κινήσεων. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα βήματα που προσδίδουν στο χορό το μοναδικό χαρακτήρα του.
Στη σχολή «Χοροακτίς»  διδάσκονται MODERN JAZZ και ETHNIC JAZZ.

Tango Argentino

Το Tango Argentino είναι ίσως ο πιο δημοφιλής χορός. Κανένας άλλος χορός δεν έχει καταφέρει να κλέψει σε αυτό το βαθμό, για τόσα πολλά χρόνια, τις καρδιές των ανθρώπων, που από την πρώτη τους επαφή με αυτόν το χορό, παραμένουν φανατικά πιστοί. H μαγεία του αργεντίνικου τάνγκο, είναι να μπορείς να χορεύεις με έναν άγνωστο παρτενέρ άνετα και ευχάριστα, παρ’ όλο που κάθε κίνηση που κάνετε είναι μία έκπληξη και για τους δύο.
Η σχολή «Χοροακτίς» θέλει να σας μυήσει στον υπέροχο αυτό κόσμο. Μαζί θα μάθουμε Tango Salon, Milonga, Tango Valse και άλλους παραδοσιακούς αργεντίνικους χορούς.
Οι μαθητές της σχολής «Χοροακτίς» έχουν τη δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις και να παίρνουν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά διπλώματα IDTA.

Latin

Μουσικές διαφορετικές, ξέφρενοι ρυθμοί γεμάτοι χρώμα και ερωτισμό, εξωτικοί χοροί, σε μεταφέρουν μαγικά και σε κάνουν να θέλεις να ζήσεις την ένταση και το πάθος.
Στη σχολή «Χοροακτίς» διδάσκονται οι λατινοαμερικάνικοι χοροί στην αυθεντική τους μορφή.
Ελάτε να χορέψουμε Salsa – Merenque – Cha cha cha – Bachata – Samba – Cumbia – Rumba και πολλούς άλλους ακόμη.
Οι μαθητές της σχολής «Χοροακτίς» έχουν τη δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις και να παίρνουν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά διπλώματα IDTA.

Street Dance

Το Street Dance είναι αυτοσχεδιαζόμενος χορός και έχει κοινωνικό χαρακτήρα δηλαδή ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση και επικοινωνία χορευτών και θεατών. Από το πρώτο κιόλας μάθημα οι χορευτές θα διαπιστώσουν ότι εκτός από μία εξαιρετική άσκηση ολόκληρου του σώματος, το είδος αυτού του χορού τους προσφέρει και μία «ανάσα» από τους ταχύτατους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ο χορός χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Με τακτική εξάσκηση και αρκετό χορό θα λυθεί το σώμα τους και σταδιακά θα χορεύουν τις κινήσεις αυτόματα.
Όσοι ασχολούνται συστηματικά με το Hip-Hop θα γνωρίζουν ότι δεν είναι απλώς ένα είδος μουσικής και χορού, είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο πολιτιστικό κίνημα. To Hip-Hop ως χορός αποτελείται από συνδυασμούς κινήσεων.
Κάθε συνδυασμός διαιρείται σε χτύπους, καθένας από τους οποίους αντιστοιχεί σε μια κίνηση. Για να μπορέσετε να μάθετε Hip-Hop, θα μάθετε συνδυασμούς κινήσεων, οι οποίοι θα μπουν σε μία σειρά, δημιουργώντας μία χορογραφία, την οποία θα μπορείτε να τροποποιείτε και να αυτοσχεδιάζετε σε αυτή.
Ένταση, ρυθμός, χαρά και ενέργεια. Η σχολή «Χοροακτίς» σας καλεί να το ανακαλύψετε και να το λατρέψετε.
Οι μαθητές της σχολής «Χοροακτίς» έχουν τη δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις και να  παίρνουν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά διπλώματα IDTA.

Pilates

Το Pilates είναι μία μέθοδος εκγύμνασης που κρατά το σώμα σε άριστη φυσική κατάσταση, βασιζόμενη σε ένα σύστημα ασκήσεων διάτασης και ενδυνάμωσης. την οποία εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Ελληνογερμανικής καταγωγής Joseph Hubertus Pilates. Χαρακτηριζόμενη και ως αυτοβιωματική, αφού πρώτα δοκιμαζόταν από τον ίδιο τον Πιλάτες και μετά σε αθλητές και χορευτές, η μέθοδος Pilates μας διδάσκει ιδανικά πράγματα για το σώμα μας, τα οποία και μπορούμε εύκολα να μεταφέρουμε και να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας.

Συγκεκριμένα, το Pilates δυναμώνει και τονώνει τους μυς, βελτιώνει τη στάση του σώματος και αυξάνει την ευλυγισία του, ενώ παράλληλα συντονίζει και ισορροπεί σώμα και μυαλό.

Ιστορικοί Χοροί

Δημοφιλείς χοροί στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης. Ήταν επίσημοι και αυστηροί χοροί με υποκλίσεις και μικρά βήματα, με ή χωρίς ιδιαίτερη κίνηση στο χώρο. Οι χορευτές χρησιμοποιούσαν ύψος και βάθος καθώς χόρευαν στις μύτες των ποδιών τους. Ήταν χοροί που αντιπροσώπευαν το τυπικό μέρος της κοινωνικής συμπεριφοράς των ευγενών, με τα ζευγάρια να παρατάσσονται το ένα πίσω από το άλλο, ανάλογα με την κοινωνική τους θέση, απαιτώντας υπόκλιση στην αρχή του και πολλές φορές και στο τέλος του.

Γνωστοί χοροί:
Μεσαίωνας 500 – 1400
Base dance
Galliard
La Volta
Αναγέννηση 1400 – 1600
Baroque 1600 – 1900 κ.α.

Ευρωπαϊκοί Χοροί

Η άλλη πλευρά των Κοινωνικών χορών: Η αριστοκρατική, η ευγενική, η γεμάτη απαλότητα, αρμονία, υψηλή τεχνική και άψογο στυλ. Ανάλαφροι βηματισμοί, δυναμική κίνηση στο χώρο, τέλειος συγχρονισμός των χορευτών.
Ελάτε να μάθουμε να χορεύουμε: το βασιλιά του χορού το Βαλς, Slow Fox, Ευρωπαϊκό Ταγκό, Quick Step και άλλα.

Swing

Το Swing είναι ένα είδος της Jazz μουσικής που έγινε αυτόνομο και αναγνωρίσιμο στυλ κατά τη δεκαετία του 1930 στις Η.Π.Α. Αποτελεί ουσιαστικά ένα ενδιάμεσο σταθμό ανάμεσα στην παραδοσιακή και στη μοντέρνα Jazz. Η ονομασία του προέρχεται από το αγγλικό ρήμα swing, που σημαίνει κουνιέμαι, αιωρούμαι, ακριβώς γιατί η μουσική ήταν εύθυμη και ρυθμική και γιατί συνδυαζόταν με τον αντίστοιχο χορό που απαιτούσε ευκινησία.
Το είδος του Swing πρωτοεμφανίστηκε μετά το 1920 στο Σικάγο, στις μεγάλες ορχήστρες νέγρων. Μετά το 1930 όμως πλήθαιναν οι μεγάλες ορχήστρες και οι λευκοί άρχισαν να αντιγράφουν τη μουσική των μαύρων. Η μουσική καλλιέργεια των λευκών τους έκανε νά διαμορφώσουν ένα άλλο είδος Jazz με στοιχεία ευρωπαϊκής μουσικής.
Από τότε μέχρι σήμερα δεν έπαψαν οι επιδράσεις, είτε προέρχονταν από την κλασική μουσική είτε από την ξένη λαϊκή. Χάρη στο Swing, όμως, άνοιξαν οι ορίζοντες της Jazz και άρχισε η διάδοση της και εξω από την Αμερική. Μέσα από τις μεγάλες ορχήστρες του Swing, ξεπήδησαν πολλοί  μουσικοί που έδωσαν ώθηση στους νεώτερους να καινοτομήσουν ριζικά στην Jazz, προκαλώντας τη βαθμιαία μετάβαση από τις παλιές μορφές προς τις νεότερες.
Ένας συνδυασμός του Swing με την αφρο-κουβανέζικη μουσική σχημάτισε το Mambo. Ένα από τα θετικά στοιχεία του Swing ως μουσικό είδος αποτελεί το γεγονός ότι χρησιμοποίησε στις ορχήστρες λευκούς και νέγρους μουσικούς μαζί. Αυτό ήταν μια νίκη στις φυλετικές διακρίσεις των Αμερικανών και στην επιμονή τους να θεωρούν την Jazz μουσική μόνο των νέγρων.
Ελάτε να χορέψουμε στους ρυθμούς του Swing (Balboa – Ball Swing Lindy Hop).

Rock n’ Roll

Το rock and roll είναι είδος μουσικής που αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής περί τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και γνώρισε μεγαλύτερη άνθιση κατά τη δεκαετία του 1950. Η έκρηξη έγινε το 1955 με την ταινία Black Board Jungle (Ζούγκλα του Μαυροπίνακα) με το σάουντρακ της ταινίας «Rock Around the Clock». Θεωρείται πρόγονος της ροκ μουσικής. Ως μουσικός όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον παραγωγό Alan Freed προκειμένου να περιγράψει τη μουσική που έπαιζε στο ραδιόφωνο, ένα μείγμα μπλουζ και κάντρι μουσικής. Το όνομα Rock n’ Roll το έδωσε ο Alan Freed από τον στίχο ενός τραγουδιού του Bill Haley «rock,rock,rock everybody,roll,roll,roll everybody».
Σημαντικοί εκπρόσωποι του είδους θεωρούνται οι Bill Haley, Fats Domino, Little Richard, Chuck Berry και Elvis Presley.
Ελάτε να «ρολάρουμε» μαζί!

Apache Dance

Το κανονικό του όνομα είναι Α-Poe-Shay και δημιουργείται στις χαμηλές κοινωνικές τάξεις του Παρισιού στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένας σκληρός καυγάς που ξέσπασε στη Montmart του Παρισιού, μεταξύ δύο ανδρών και μιας γυναίκας, ήταν η αιτία της ονομασίας και της δημιουργίας του χορού. Κεντρικό θέμα του χορού είναι η αναπαράσταση του καυγά. Δεν υπήρχαν βήματα, παρά μόνο οι ελεύθερες κινήσεις των χορευτών.
Η Σχολή «Χοροακτίς» ανέβασε χορογραφία αναπαράστασης καυγά στο τελευταίο της έργο «ΠΟΤΟΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ», Η «Μάχη στο Cabaret».

Zumba

Το Zumba έχει γίνει πλέον η νέα μόδα εκγύμνασης στην Αμερική και διαδίδεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής που βασίζεται στους αφρικάνικους χορούς και συνδυάζει στοιχεία Latin χορών, όπως η salsa και το merengue και όλα αυτά σε στιλ αεροβικής άσκησης.
Ελάτε να διασκεδάσουμε μαζί.

Yoga

Σύμφωνα με τα Yoga Sutras του Ινδού Φιλόσοφου Patanjali, η Yoga είναι:
«Η Κατάπαυση των Διακυμάνσεων του Νου».
Η Yoga μέσα από τις πρακτικές της που περιλαμβάνουν ένα πλήθος από asanas (θέσεις), τεχνικές αναπνοών για να επιτυγχάνεται η ελεύθερη ροή της βιοενέργειας στο σώμα μας (pranayama), τον Διαλογισμό και την χαλάρωση (savasana), στοχεύει σε μία αρμονική και ισορροπημένη κατάσταση ύπαρξης , στην επίγνωση της αληθινής μας φύσης, του Ανώτερου Εαυτού μας.  Yoga σημαίνει «Ένωση». Ένωση της ψυχής του νου και του σώματος της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Yoga επιζητεί τη συνένωση όλων των πτυχών της ανθρώπινης οντότητας: νοητικής, ψυχικής, πνευματικής, ώστε να επιτευχθεί μια ευτυχισμένη, ισορροπημένη και χρήσιμη ζωή τόσο για τον ίδιο το άτομο όσο και σε σχέση με τους συνανθρώπους του.

Top